مس که به دلیل دوام فراوان و خاصیت بازیافتی صددرصدی به عنوان فلز ابدی انسان یاد می شود، امروز تبدیل به یکی از بزرگترین سرمایه های کشور و منطقه آذربایجان شده است.
به گزارش نسل تدبیر، مس فلزی قرمز رنگ است که از هزاران سال پیش از آن و آلیاژهایش در موارد مختلف همچون ساختمانسازی، لوله کشی، برقرسانی، لوازم آرایشی، مجسمه سازی، لوازم آشپزخانه مورد استفاده قرار می گیرد و حتی به دلیل ضدباکتری بودن آن، در بحث سلامت انسان نیز از آن استفاده می شود.
این فلز، برای تعدادی از تمدنهای قدیمی ثبت شده، شناخته شده بود و تاریخ استفاده از آن، حداقل به ۱۰ هزار سال پیش میرسد. از ایران گرفته تا عراق، مصر و سومر از این فلز ابدی و صددرصد قابل بازیافت استفاده کردند.
پس از پیشرفت علم، ثابت شد که مس خاصیت درمانی نیز دارد؛ ظهور مقاومت میکروبها در برابر آنتیبیوتیکها جان میلیونها انسان را تهدید میکند. پس از آزمایشهای کلینیکی و آزمایشگاهی بسیار در کشورهای مختلف جهان، ثابت شد که بسیاری از میکروارگانیسمهای مقاوم به آنتیبیوتیک، روی سطوح مسی کشته میشوند.
در سال ۲۰۰۸ سطح مس به عنوان اولین ماده جامد ضد میکروبی؛ قارچ کش، باکتری کش و نابودکننده ویروس، توسط آژانس حفاظت محیط زیست آمریکا به ثبت رسید.
یکی از اماکنی که این فلز ابدی را در دل خود جای داده، معدن مس سونگون ورزقان و کارخانه تولید مس سونگون واقع در آذربایجانشرقی است که بیش از دو قرن پیش، سابقه معدنکاری در آن وجود دارد.
اکنون پس از قرنها، اکتشافات مهندسان ایرانی مشخص می کند که این معدن تا ۱۰۰ سال دیگر نیز ذخیره قطعی دارد و به بزرگترین معدن ایران تبدیل شده است.
شناسایی ۳۵۰ میلیون تن ذخیره مس در سونگون
مدیرعامل مس سونگون در گفتوگو با خبرنگاران از شناسایی ۳۵۰ میلیون تن ذخیره مس در سونگون خبر داد و گفت: اکنون این رقم به یک میلیارد تن رسیده و در آخرین برآورد، دو میلیارد تن ذخیره معدنی زمین شناسایی داریم. خاک این معدن با عیار ۰٫۶ درصد استخراج شده و با تغلیظ، مسها جدا میشوند که واکنش شیمیایی نداریم و با جداسازی، به غلظت ۲۵ درصد رسیده و به کنسانتره مس تبدیل میشود.
رضا شریفی میزان تولید کنسانتره را ۳۰۰ هزار تن در سال عنوان کرد و با بیان اینکه با غلظت ۲۵ درصد، ۷۵ هزار تن مس تولید میشود، ابراز داشت: برای ذوب مس سونگون هم که بزرگترین معدن مس ایران است.
وی از سرمایه گذاری ۶ هزار میلیاردی در این معدن خبر داد و گفت: فاز سه تغلیظ معدن مس سونگون استارت خورده و تا ۳۶ ماه آینده تولید کنسانتره از ۳۰۰ هزار تن به ۴۵۰ هزار تن خواهد رسید.
محرومیت زدایی با چرخش سرمایه در استان
مدیرعامل مس سونگون ورزقان در بخش دیگر سخنان خود، با بیان اینکه ۱۰ هزار میلیارد برای طرحهای توسعه جانبی سرمایه گذاری میشود، ابراز داشت: گردش مالی مس سونگون به سیستم بانکی استان منتقل شده است و این ۴ هزار میلیارد در بانکهای استان تبادل میشود. ضمن اینکه حدود ۳۰۰ میلیارد در استان سپرده داریم که بیش از رقمی است که در استان کرمان سپرده گذاری شده است.
وی افزود: بخشی از ارزش محصولی که از استان خارج میشود، در بانکهای استان ذخیره و برداشت شود که این برای استان بسیار مهم است.
شریفی از ایجاد اشتغال در منطقه ورزقان خبر داد و گفت: اکنون مرحله تولید کنسانتره مس در ورزقان انجام میشود و برای اشتغالزایی بیشتر نیز، وظیفه ملی خود میداند که این زنجیره را تکمیل کند.
توسعه مس سونگون گام بلندی برای محرومیتزدایی
حسن یحیوی، فرماندار شهرستان ورزقان نیز در گفتوگو با خبرنگاران، توسعه صنعت مس سونگون را گام بلندی برای محرومیتزدایی در منطقه عنوان کرد و گفت: دولت در راستای سیاستهای محرومیتزدایی که جزو برنامهها بود، قدم موثری را با توسعه صنعت مس سونگون در ورزقان برداشته است.
وی با تأکید بر اینکه برای تقویت تولید و ایجاد ثروت بخش دیگری از صنعت مس راهاندازی میشود، افزود: با این اقدام برای جوانان ایجاد اشتغال کرده و تولید رونق مییابد.
وی با اشاره به آغاز فاز سوم مجتمع مس آذربایجان تصریح کرد: این دستاوردهای صنعت مس را هدیه دولت به مردم ورزقان است و روند فعالیتهای عمرانی در این شهرستان بیش از این توسعه مییابد.
روزشماری مردم آذربایجان برای آبادی ورزقان
اکنون که صنعت مس سونگون روز به روز در حال تعالی و پیشرفت است و مدیرعامل مس سونگون نیز ارمغانآور خبرهای امیدبخش در این خصوص است، مردم آذربایجان نیز امیدوار می شوند تا روزهای آرمانی برای منطقه ارسباران به ویژه ورزقان پیش رو باشد.
گزارش از شاهین بدرحیدری